Autor: Pille Javed, arst-toitumisterapeut
Toitumispsühhiaatria on küll suhteliselt uus uurimisvaldkond, kuid tänaseks on juba tuhanded uuringud tõestanud, et see, mida me sööme, mõjutab otseselt meie vaimset tervist.
Kuigi ravi, psühhoteraapia ja liikumine on paljude vaimse tervise häirete puhul võrdselt olulised, on toidul siiski keskne, aga sageli tähelepanuta jäänud roll. Depressioon, ärevus, ADHD, dementsus, käitumisprobleemid – kõikide puhul on leitud seoseid toiduga.
Uuringud näitavad, et ainuüksi töödeldud, suhkrurikaste ja tärkliserikaste toiduainete vähendamine ja vahetamine köögiviljade, puuviljade ja täisteratoitude vastu on andnud häid tulemusi vaimse tervise häirete, näiteks depressiooni ravis.
Alusta väikestest sammudest ja vali alguses 1 – 2 muudatust, mida oma menüüsse lisada või mida ära jätta.
- Söö võimalikult erinevaid köögivilju, sh ube ja kaunvilju, puuviljadest eelista marju. Lisaks võta peotäis erinevaid pähkleid ja seemneid päevas.
- Söö tervislikke rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid: rasvane kala (nt heeringas, lõhe), pähklid ja seemned, neitsioliivõli ning avokaado. Väldi küllastunud rasvhappeid (peamiselt loomsed rasvarikkad toiduained) ja transrasvhappeid (taimeõlid, mis on läbi keemilise töötlemise tahkeks muudetud).
- Vali täisteraviljatooteid rafineeritud jahutoodete asemel, näiteks erinevad teraviljad pudru tegemiseks ja täisteraleib.
- Söö regulaarselt ka fermenteeritud toite nagu hapukapsas, hapukurk, kimchi, keefir vms.
- Vähenda miinimumini või jäta menüüst täielikult välja lisatud suhkrut sisaldavad toidud.
Kaaludes toitu peaks taimse toidu osakaal moodustama 80 – 85% sinu igapäevasest menüüst, millest 10 – 15% on teraviljatoidud.
Kui soovid täpsemalt mõista, kuidas bioloogilised protsessid meie vaimset tervist mõjutavad, mida tähendab tervislik toitumine ja miks on oluline neid põhimõtteid järgida, saad vaadata põhjalikku videokoolitust „Toitumise seos vaimse tervisega – põhjalik ülevaade koos soovitustega“.